Hjem
Stort bilde
Overskrift - Drammens historie

RANDI WANG

O-sport og kvinneidrett
Orienteringssporten er forholdsvis ny. Selv om det ble arrangert orienteringsløp helt tilbake til 1920-tallet, var det først etter krigen man kom skikkelig i gang. Orienteringsforbundet ble stiftet i 1945, og året etter fikk vi Nedre Buskerud O-krets. Kretsen fikk snart flere gode løpere og Randi Wang ble den første store O-løperen fra Drammen. Den tids idrettskvinner måtte også ofte utkjempe en kamp utenfor arenaen. Fortsatt var det slik at idrett var forbeholdt menn. Men O-sporten hadde noen barrikadestormere som kjempet for kvinneidrettens sak, først og fremst Eva Voss Bendixen fra Oslo. O-sporten fikk derfor sitt NM for kvinner tidlig i forhold til mange andre idretter. Skijentene måtte f.eks. vente helt til 1955 for å få sittt mesterskap. Men selv om jentene fikk sitt O-NM første gang i 1948, måtte de finne seg i å gjennomføre det separat fra mennenes mesterskap.

En pionér innen O-sport for jenter
Randi Wang (født 1921) var en pionér innen O-sporten, og når vi ser den imponerende rekken av medaljer hun har erobret, kan vi trygt si at hun var en O-dronning som senere bare har funnet sin like i Ingrid Hadler. Randis første store triumf var seieren i det uoffisielle nordiske mesterskapet i 1947. Året etter, under det første NM for jenter, tok hun bronsemedalje. Så ble det NM-gull i 1949, 1951, 1952, 1953 og 1954. Hun fikk også en bronse i 1956 og sølvmedalje i 1958. Helt frem til 1961 finner vi henne på resultatlistene, og denne siste gangen ble det en fjerdeplass. Randi var medlem i IF Hellas og OL Skautroll.

Noen vil kanskje etterlyse eventuelle internasjonale titler. Til det er det bare å si at det første O-VM ble arrangert i først i 1966, altså etter at Randi hadde avsluttet sin karriere. Men det er liten tvil om at hun var blant verdens beste kvinnelige O-løpere.

Randi og Per Wang

Randi Wang var kjent som en god kartleser. Kanskje var det fordi hun hjalp sin mann i arbeidet med å rette opp og forbedre gamle kart. Per Wang (mellom venner kalt "P-ang") var nemlig karttegner, administrator og løypelegger, og "P-ang" ble et begrep innen O-sporten i Buskerud. Han var også aktiv løper selv og tok en NM-bronse i 1961, over førti år gammel. Dette er hans eneste medalje.

Se også idrettens historie i Drammen
Se også idrettsklubbenes historie i Drammen

Tekst: Per Ivar Søbstad
Kilder:"Buskerudtriumfer" (Info-Norge 1993), Per Jorsett:"Hvem er hvem i norsk idrett?" og orientering.no
Oppdatert: 29. juli 2004

Helleristning på Åskollen Stort bilde