Hjem
Stort bilde
Overskrift - Drammens historie

FRITJOF OLSEN

OL i 1906
Fritjof Olsen er mest kjent for sin gullmedalje i lagturn i Aten-OL i 1906. Dette var Norges første OL-gull ved siden av Skatteboes skytter-gull i samme OL. Olsen var overtrener i Drammens Turnforening og var med i den norske turntroppen på 21 mann i Aten. Troppen ble nummer en i turning og tok 4 første- og 2 annenpremier. Dette OL var et slags ekstra-OL for å feire 10-årsjubileet for det første OL i moderne tid i Aten i 1896. Det er senere ikke blitt regnet som et offisielt OL men medaljene og plasseringene er likevel akseptert som fullverdige og finnes i statistiske oversikter.

En av deltakerne i troppen fortalte: "Som tente lys sto vi foran vår kaptein Bentzen, blindt stolende på ham og hans kommando. Det var ikke så greit, for alle musikk-korpsene holdt stadig på med å spille, og vi var jo av den grunn litt engstelige for ikke å høre kommandoen". Men den innledende linjegymnastikken ble prikkfritt gjennomført og begeistringen til de 30.000 tilskuerne steg. "Da den store kasse ble satt frem, hørte man tydelig publikums forundring som en stor summing. Stuping på rette armer med et djervt tilløp på trampolinen tok seg da også meget godt ut!" Nordmennene fikk trampeklapp på vei ut fra stadion. Først ut på kvelden forelå resultatene. Norge var best med 19 dommerpoeng, ett poeng mer enn Danmark som ble nummer to.

Her ser vi turntroppen fra 1906. Pilen peker på Fritjof Olsen
Turntropp 1906

Hele Norge var i ekstase over de norske prestasjonene i Aten hvor vi også fikk gull i skyting og sølv i lagskyting. Dette var ett år etter unionsoppløsningen med Sverige, og en bølge av nasjonal stolthet gikk over landet. Hjemkomsten til Kristiania 12. mai var som et eventyr. Fra Honnørbrygga marsjerte deltakerne til Festningsplassen hvor bl.a. kong Haakon var tilstede. Under festmiddagen i rokokkosalen på Grand Hotel, ble festtalen holdt av statsminister Christian Michelsen.

Andre meritter
Olsen var også med på Norges lag i troppsturn under OL i London i 1908. Her fikk laget en sølvmedalje. Under Stockholm-OL i 1912 var han nok en gang med i troppen, og denne gangen ble det en bronsemedalje. I Stockholm var også klubbkameraten Axel Henry Hansen med på laget.

Se også idrettens historie i Drammen
Se også idrettsklubbenes historie i Drammen

Tekst: Per Ivar Søbstad
Kilder: Thorson/Nøkleby: "Drammen IV ", Knut Bjørnsen og Per Jorsett: "Store norske sportsbragder i 1000 år" og "Buskerudtriumfer" (Info-Norge 1993)
Oppdatert: 29. juli 2004

Helleristning på Åskollen Stort bilde