Hjem
Stort bilde
Overskrift - Drammens historie

SPORTS- OG IDRETTSFORENINGER

St.Hallvard-relieffDe eldste klubbene
Drammens Turnforening
er den eldste idrettsforeningen og ble stiftet i 1857. Foreningens overtrener Fritjof Olsen, deltok i den norske turntroppen i OL i Aten i 1906. Der ble den norske troppen nr. 1 i troppsturn. I 1927 hadde turnforeningen 270 medlemmer, men treningsforholdene var heller dårlige og man begynte å jobbe for å få bygd en turnhall. Etter en lang vandring gjennom komiteer av forskjellige slag, ble endelig "Drammen turn- og Idrettshal" innviet ved Marienlyst i 1934.
I 1876 ble Drammen Travkjørerselskab stiftet. Foreningen fikk sin travbane på Marienlyst i 1899. Før den tid foregikk travløpene i Drammen på elveisen. Drammens Rideklub ble stiftet i 1886, og var den første i sitt slag i landet. Klubben kunne føre sine tradisjoner tilbake til Drammens Kongelige Borgergarde som ble stiftet i 1815. Borgergarden var igjen en fortsettelse av Det Ridende Grønne Korps fra 1773. Klubben hadde sitt faste innendørs treningssted i Ridehuset i Parken. Kappritt ble arrangert på Gulskogen eller i Lier. I perioden 1924- 1949 hadde Drammens Rideklub også en galoppbane på Marienlyst. Drammens Roklubbb ble stiftet i 1878 og er derfor å regne blant byens aller eldste idrettsforeninger. Klubben kan skilte med flere NM-titler og internasjonale utøvere gjennom tidene.

Friidrett, bryting og boksing
Det første friidrettsstevnet i Drammen var i 1892. Christiania Sportsforening hadde da en oppvisning på Legattomten (der Fylkeshuset ligger i dag). I 1910 fikk Drammens Turnforening et eget idrettsparti ved siden av at Drammens Idrettsforening også drev med friidrett. Rundt 1916-17 var det så mange friidrettsinteresserte i byen at det var naturlig å danne en egen klubb for friidrett. Derfor ble Idrettsforeningen Hellas stiftet i 1917. Samme år ble også Drammens Atletklubb stiftet. Denne klubben drev med boksing, bryting og friidrett. Sturla ble stiftet i 1923 og har gjort seg gjeldende innen friidrett og orientering.

Skøyter
Man hadde i lang tid gått på skøyter på Drammenselva og på fjorden om vinteren. Men først i 1899 fikk vi en skøytebane på Marienlyst, og fra da av ble det holdt skøytekonkurranser. I 1903 arrangerte idrettsforeningen Ulabrand, som var den mest aktive drammensklubben omkring århundreskiftet, NM på skøyter i byen. Drammenseren Theodor Bønsnæs vant 5000 m. Den første egentlige skøyteklubben i Drammen var Drammens Skøyteklub som ble stiftet i 1917. I 1920-åra hadde Drammen flere gode skøyteløpere. Sigurd Moen ble f.eks. norgesmester i 1925 etter å ha vunnet alle fire løp. Han fikk også bronsemedalje på 1.500 m. i OL i Chamonix i 1924. I 1930-årene hadde vi Ivar Ballangrud som tok en mengde mesterskapstitler og sammen med Charles Mathiesen gjorde han1930-åra til en gullalder for skøytesporten. Senere fikk vi toppløpere som Georg Krogh, Finn Hodt og Sten Stensen. Drafn lanserte i 1911 hockey eller 7-manns bandy i Drammen. Den første offisielle sesongen kom i 1920.

Ski
Det var likevel skisporten som skulle sette Drammen på idrettskartet i 1920-åra, først og fremst gjennom skikongen Torleif Haug. Men skiidretten fikk sin første klubb allerede i 1881 da Drammens Skiklubb ble stiftet. De arrangerte det kjente "Drammensrennet" første gang i 1883, og høydepunktet var rennet i Strøtvedtbakken i 1910 hvor 600 tilskuere med kong Haakon i spissen, var tilstede. I 1916 gikk Drammens Skiklubb inn i Drafn og det førte til en mer seriøs satsing på idretten. Torleif Haug ble en legende for drammenserne og for hele ski-Norge. Han vant bl.a. 10 kongepokaler og en rekke internasjonale titler. Samtidig blir skisporten på denne tiden en folkesport. Konnerud Idrettsforening ble stiftet i 1927 og var fra starten av dyktige innen ski og friidrett, men har senere også satset på fotball. De har arrangert NM på ski to ganger.

Det var flere hoppbakker på denne tiden. Drammens Ballklubb, som hele tiden hadde hatt skisport på programmet, brukte først "Høgsten", en bakke som lå ovenfor Øren. Senere brukte de hoppbakkene "Jørnsen" og "Padden". I Padden kunne man hoppe hele 30 meter! Den nye "Ørenkollen" sto ferdig i 1923. Andre tidlige skibakker var "Stoppenbakken", "Lyngåsbakken" og som tidligere nevnt "Strøtvedtbakken".

Fotball
Den tidligste interessen for fotball i organisert form, viste seg i årene 1910-14. Det skjedde først og fremst gjennom klubber som Drammens Idrettsforening (1905), Brage (1905), Drafn (1910), Drammens Ballklubb (1909) og ski- og ballklubben Skjold (1910). Lagene var lite organiserte i begynnelsen, og de spilte for det meste mot hverandre. Men etterhvert ble det kamper mot utenbys og utenlandske lag. I 1922 anla kommunen en gressbane og viste på denne måten en anerkjennelse av denne nye sporten. Strømsgodset Idrettsforening (SIF) ble stiftet i 1907. De fikk tidlig sin egen fotballbane. Klubben gjorde seg også bemerket i skiløping og bandy, men i de senere år er det som fotballag de er mest kjent. De tok sitt første cupmesterskap i 1969 og sitt første seriemesterskap året etter.

Mange klubber - mange mestre
Byen har minst 70 idrettslag og det vil føre for langt å gå inn på alle byens idrettsmeritter, men jeg skal kort ramse opp noen av dem:
Drammen Svømmeklubb, Drammen Roklubb, Drammens Turnforening, Drammen Sykkelklubb og Drammen Atletklubb har alle hevdet seg i toppen og tatt NM-titler.
Før SIF's gjennombrudd i fotball har vi hatt både Drafn og Drammens Ballklubb i cupfinalen i fotball (1927 og 1930). I bandy har SIF, Drafn og Skiold et stort antall NM-seire tilsammen. Innen håndball har Drammen Håndballklubb vært blant landets beste lenge og de ble Europa-mester i 1996. Glassverket har en stolt fortid innen kvinnehåndball.

Se også Drammens idrettshistorie
Se også "kjente idrettsutøvere"

Tekst og bilde: Per Ivar Søbstad
Kilder: Thorson/Nøkleby: "Drammen IV" og Tor Adler Knudsen: "Timer i Drammmen".
Oppdatert: 25. juli 2004

Helleristning på Åskollen Stort bilde