Hjem
Stort bilde
Overskrift - Drammens historie

FERDINAND BIE

Ferdinand BieBies bakgrunn og gjennombrudd
Ferdinand (Reinhardt) Bie (1888-1961) ble den første drammenser, og den første nordmann som vant et OL-gull i friidrett. Han startet sin karriere i Drammens Turnforening hvor han hadde OL-mesteren Fritjof Olsen som trener. Bie utviklet seg til å bli en allsidig idrettsmann, og han hevdet seg godt i mangekamp. I 1910 ble han norgesmester i lengde og på 110 m hekk. Han ble også tildelt kongepokalen. Året etter ble han norgesmester i tikamp. Han satte også flere norske rekorder i sin tid i Drammens Turnforening.

Dramatisk Stockholm-OL i 1912
Da Bie deltok i OL i Stockholm i 1912, studerte han i hovedstaden og meldte seg inn i Kristiania Idrætsforening som senere ble til Oslo IL. Ferdinand konkurrerte i femkamp i dette OL, og han leverte en meget bra serie etter datidens nivå: 6,85 m i lengde, 46,45 m i spyd, 23,5 på 200 m, 31,79 m i diskos og 5,07.8 på 1.500 m. Men han ble likevel klart slått av den amerikanske "halv-blods-indianeren" Jim Thorpe. Bie fikk plassiffer 21 mot Thorpe's 7. Jim Donahue på tredjeplass fikk plassiffer 29. Ferdinand Bie fikk sølvmedalje.

Men året etter ble Thorpe disket fordi han hadde drevet med profesjonell basketball. Thorpe hadde i tidligere år spilt på et lag i lavere divisjoner. Her hadde han mottatt noen få dollar, nærmest som en godtgjørelse for kost og losji fordi han måtte bo hjemmefra en kort tid. Thorpe's liv tok etter dette en tragisk vending. Alle vendte ryggen til "juksemakeren". Bie hevdet at diskvalifikasjonen var urettferdig, og det var med blandede følelser han tok i mot gullmedaljen. Thorpe mistet også gullmedaljen han hadde vunnet i tikamp. Den gikk derfor til sølvvinner Hugo Wieslander fra Sverige. Men historien slutter ikke der. I 1982, 60 år etter Stockholm-OL, fastslo IOC at diskvalifikasjonen var ugyldig. Det ble støpt to nye gullmedaljer som var identiske med de originale. Disse ble overlevert hans barn. Både Thorpe og Bie var da forlengst døde, men IOC besluttet at Bie og Wieslander fortsatt skulle stå registrert som OL-vinnere ved siden av Thorpe.

Tiden etter Stockholm-OL
Ferdinand Bie fortsatte helt fram til 1917 med å vinne mesterskap og sette norske rekorder. Han ble norgesmester i lengde i 1917.

Oppsummering
Nr. 2 i femkamp i OL 1912. NM på 110 m hekk 1910, i lengde 1910 og 1917 og i tikamp 1911. Kongepokal 1910.

Se også idrettens historie i Drammen
Se også idrettsklubbenes historie i Drammen


Tekst: Per Ivar Søbstad
Kilder: "Buskerudtriumfer" (Info-Norge 1993), knut Bjørnsen og Per Jorsett: "Store norske sporttsbragder i 1000 år", Per Jorsett: "Hvem er hvem i norsk idrett?" og Store Norske Leksikon
Oppdatert: 29. juli 2004

Helleristning på Åskollen Stort bilde