Hjem
Stort bilde
Overskrift - Drammens historie

STRØMSGODSET KIRKE

Strømsgodset kirkeStrømsgodset menighet ligger sør for elva og strekker seg mot Nedre Eiker kommune. Her finnner vi en vakker trekirke fra 1843. Den ligger på Sundhaugen ved veien mellom Grønland og Prof. Smiths allé. Kirken har plass til 240 mennesker.

Kirken er bygget i tømmer og er tegnet av arkitekt Christian H. Grosch - opprinnelig som anneks til Skoger prestegjeld. Før dette har Strømsgodset ligget under Lier og senere Bragernes prestegjeld. Den første sognepresten i denne kirken var Christian Lind Winsnes. I 1938 ble Strømsgodset utskilt som eget prestegjeld. Kirken er senere påbygget i 1870 og i 1960.

Altertavlen er laget av Axel Ender i 1894 og har tittelen "Kvinnene ved graven". Det er en kopi av en kjent altertavle i Molde kirke. Prekestolen er fra 1943 og er laget av Wilhelm Karlsson/Kleven. Døpefonten i tre er også fra 1943. Kirken fikk orgel i 1897. Det nåværende orgelet er produsert av August Nielsen i 1952. De to kirkeklokkene er fra 1843 og er laget av Nils Knudsen Dahl. Begge klokkene har en inskripsjon. Inskripsjon1: "Støbt av N.K.Dahl i Ramnes sogn ved Tønsberg. Store kirkeklokke vegtig omtrent 640 skaalpund."
Inskripsjon2: "320 skaalpund"

Kirkesølvet består av blomstervaser og flere særkalker. Alterduker er laget av Marie Kildal i 1989. Antependium: Carsten Lien/Husfliden. Messehagler: Carstein Lien/Ruth Arnestad Lødrup i 1943. Senere messehagler kommer fra Husfliden. Lysekronen og tre lampetter på veggene er i messing. De er laget i 1956. Et vevet gulvteppe skriver seg fra 1955 og er laget av Carstein Lien. Ellers finner vi en lesepult fra 1978 og et Schimmel piano fra 1980.

Du kan se flere bilder av kirken her
Mer om Strømsgodset menighet

Tekst og bilder: Per Ivar Søbstad

Kilder: http://drammen.kirker.net og Per Otto Borgen: "Drammen byleksikon".

Helleristning på Åskollen Stort bilde