Bilder av hus fra 1800-tallet

<<Hjem <Tilbake

Bragernes kirke fra 1871 er tegnet av den svenske arkitekten Ernst R. D. Norgrenn
Bragernes kirke

"Strømsø børneasyl" fra 1803. I dag er det et bolighus.
Strømsø børneasyl

Strømsø rådhus fra 1808. Det var i bruk frem til sammenslåingen med Bragernes i 1811. I dag er huset en del av Strømsø videregående skole. Drammens første videregående skole startet her i 1816. I 1926 ble det opprettet et handelgymnas i bygningen. Huset har en klassisistisk komposisjon og stil, med en regelmessig vindusplassering og kraftig gesims. Takhøyden i annen etasje er mye større enn i første, og det var nok her rådhusets viktigste representasjonsværelser var å finne.
Strømsø rådhus

"Central hotell" er drammen eldste hotell fra 1877 oppført etter tegninger av arkitekt Henrik Nissen fra Kristiania. Hotellet var også i sin første tid regnet som meget moderne og tidsmessig. Bygningen er utført i nyrenessanse, der pilastre inndeler sidepartiene i mindre enheter. Centralhaven var i gamle dager et kjent underholdningssted med friluftsscene. Den 15 år gamle drammenser Johan Halvorsen - senere kjent som komponist - opptrådte her i 1879. I dag er navnet på hotellet "Quality Ambassadeur Hotel".
Central hotell

Etter bybrannen i 1866, ble det restriksjoner på bygging av trehus. Høyden skulle ikke overstige 5 meter. Denne regelen førte til at vi fikk en egen hustype - "Drammenshuset", som det ble bygd mange av.
Drammenshus

Drammenshus i Gjetergata.
Gjetergata
Tilbake
Tekst og bilder: Per Ivar Søbstad